Lezárult a Permira Funds és a Marcucci család Kedrion-BPL befektetési ügylete

Paolo Marcucci, a Kedrion elnök-vezérigazgatója és Silvia Oteri, a Permira üzlettársa és egészségügyi területért felelős globális vezetője

• A Kedrion Biopharma (Kedrion) és a Bio Products Laboratory (BPL) két vezető biotechnológiai vállalat, amelyek emberi vérplazmából fejlesztenek, gyártanak és forgalmaznak terápiás készítményeket

• A Permira Funds és a Marcucci család együttműködésének célja, hogy két, egymás tevékenységét tökéletesen kiegészítő vállalat egyesítésével piacvezető céget hozzanak létre az emberi vérplazma-alapú, ritka betegségek kezelésére szolgáló készítmények szegmensében

• Az újonnan létrejött vállalat vezérigazgatója Ugo Di Francesco, a Chiesi Group jelenlegi vezérigazgatója lesz 2023 januárjától

  • Paolo Marcucci, a vállalat társalapítója az új vezérigazgató érkezést követően az elnöki pozíciót tölti majd be

• A világszerte összesen több mint 1,1 milliárd euró forgalmú – amelynek 87%-a az olasz, illetve brit piacon kívülről származik – közös vállalat székhelye Olaszországban lesz

2022. szeptember 1. – A Permira globális magántőke-befektetési társaság ma bejelentette, hogy az általuk kezelt alapok a Marcucci család, valamint társbefektetőik – az Abu Dhabi Befektetési Hatóság 100%-os tulajdonában lévő leánycég, valamint az Ampersand Capital Partners – támogatásával lezárták a Kedrion és BPL vállalatok felvásárlását és egyesítését célzó ügyletet, amelybe ugyancsak bevonták a Kedrion eddigi részvényeseit, így például az FSI és a CDP Equity cégeket, illetve további kisebbségi részvényeseket is.

Az ügylet eredményeképpen globális szereplő jön létre az emberi vérplazmából előállított, ritka, illetve életveszélyes betegségek kezelésére szolgáló készítmények piaci szegmensében. Az új vállalat vezérigazgatói pozícióját Ugo Di Francesco, a Chiesi Group jelenlegi vezérigazgatója tölti majd be 2023 januárjától. Paolo Marcucci, a Kedrion társalapítója Ugo Di Francesco csatlakozásáig a közös vállalat elnök-vezérigazgatójaként látja el feladatait, ezt követően pedig elnökként folytatja munkáját.

A markáns olasz jelenléttel rendelkező Kedrion központja Toszkánában található; a vállalat 21 termékből álló portfólióval és több mint 600 forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik világszerte. A Kedriont a Marcucci család alapította 2001-ben, de gyökerei az olasz gyógyszeriparban egészen az 1950-es évekig nyúlnak vissza. A BPL székhelye az egyesült királyságbeli Elstree-ben található; a társaság ritka betegségek hatékony kezelését elősegítő termékportfóliója révén az utóbbi öt évben az iparág egyik legdinamikusabban fejlődő szereplőjévé vált. A BPL jelenlegi formájában 2010-ben jött létre, de az iparág egyik legrégebbi szereplőjeként mintegy 70 éves múltra tekint vissza.

A közös vállalat az Egyesült Államokban összesen mintegy 75központban végez plazmagyűjtést, 37 készítményt felölelő portfoliója pedig több mint 100 országban lesz elérhető. A tervek szerint a forgalom 60%-a az amerikai piacon forgalmazott 10 termék értékesítéséből származik majd, s szilárd alapot jelent majd emellett az erős olasz és brit piaci jelenlét is. Az Albuminex nevű termékre vonatkozó, közelmúltban megkötött forgalmazási szerződés révén a vállalat a kínai piacra is belépett.

Az új vállalat vezérigazgatói pozícióját Ugo di Francesco tölti be 2023 januárjától, aki több mint egy évtizeden át a Chiesi globális gyógyszeripari vállalat vezérigazgatójaként a cég jelentős fejlődési szakaszát felügyelte: az árbevétel ebben az időszakban több mint kétszeresére, 1,2 milliárd euróról 2,5 milliárd euróra, a munkatársak száma pedig mintegy 3500 főről 6500 főre nőtt. A csoport új piacokon is terjeszkedett, főként az Egyesült Államokban és Kínában. Az új vezérigazgató több mint 30 éves gyógyszeripari tapasztalattal rendelkezik, korábban számos meghatározó piaci szereplőnél dolgozott, mint a Sigma-Tau, Amgen, Novartis vagy a Bristol Myers Squibb.

A Permira a Marcucci családdal együttműködve támogatja az egyesült vállalat organikus növekedését a jelenlegi portfólió nemzetközivé válása, a termékfejlesztés felgyorsítása, valamint egyéb növekedési lehetőségek felkutatása révén annak érdekében, hogy a társaság diverzifikált portfoliója révén a ritka betegségek szakértőjévé válhasson. A Permira és a Marcucci család mellett az FSI és a CDP Equity újbóli befektetőként támogatja tovább a vállalatot a fejlődés következő szakaszában is.

Silvia Oteri, a Permira üzlettársa és egészségügyi területért felelős globális vezetője elmondta: „Örömmel zárjuk le az ügyletet, és már alig várjuk, hogy a Marcucci családdal, Ugo-val valamint a Kedrion és BPL vezetőivel együtt folytathassuk a közös vállalat fejlesztését a globális piaci igények kielégítése érdekében. Ugo kiemelkedő vezető, aki már bizonyította rátermettségét a gyógyszeripari társaságok globális üzletfejlesztése területén. Az ő irányítása alatt izgatottan várjuk az újabb, a ritka betegségek kezelésére szakosodott platform kiépítéséről szóló fejezetet, amelynek célja a megfelelő készítmények rendelkezésre bocsátása a rászorulók részére, miközben elkötelezett a vérplazmadonorok irányában is.”

Paolo Marcucci, a Kedrion elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Az együttműködés a Permira-val fontos mérföldkő a Kedrion történetében: a vérplazma-alapú készítmények szegmensében olyan piaci szereplő megjelenését teszi lehetővé, mely sikeresen versenyezhet az egyre nagyobb kihívásokat támasztó globális egészségügyi piacon. Büszkék vagyunk, és hálával tartozunk a
Permira-nak a BPL integrációjához nyújtott támogatásáért, ezáltal is növelve a vállalat globális hatókörét és versenyképességét. A fejlődés céljait szolgáló értékteremtési folyamatba készséggel építjük be a Permira mély, megalapozott iparági szakértelmét is. Nagy örömömre szolgál, hogy céljaink elérése érdekében tett törekvéseinket jövő év januárjától Ugo Di Francesco a cég vezérigazgatójaként támogatja. Gyógyszeripari tapasztalata, szakértelme, valamint vezetői képességei és emberi tulajdonságai tökéletesen alkalmasak arra, hogy vezetésével a Kedrion képes legyen megfelelni a jövőbeli kihívásoknak, és a növekedés következő szakaszába léphessen.”

Ugo Di Francesco, a Kedrion leendő vezérigazgatója így nyilatkozott: „Izgalommal tölt el, hogy együttműködhetek a Permira-val e jelentős projektben, amelynek keretében két meghatározó iparági vállalat egyesítésével globális piacvezető céget hozunk létre. A Kedrion és BPL közösen a kimagasló betegellátást, valamint a vérplazmadonorok felelős bevonását is képes biztosítani. Alig várom, hogy a következő évtől magam is részt vállalhassak az üzletfejlesztésben. Szeretnék köszönetet mondani Paolo-nak, a Marcucci családnak és a Permira-nak a bizalmukért; tudom, hogy számíthatok a teljes csapat támogatására, miközben továbbra is a rászoruló betegeket szolgáljuk szerte a világon.”

A Permira Funds számára a Morgan Stanley, az EY, a Latham & Watkins, a Alvarez & Marsal, a Giliberti, a Triscornia e Associati, valamint a Maisto e Associati szolgált tanácsadással. A Kedrion részvényeseinek tanácsadójaként a Lazard, Natixis, Carnelutti and Pedersoli működött közre, míg a Marcucci családot a Terzi&Partners és a Carnelutti látta el tanácsadással. A BofA Securities és a Goodwin Procter a BPL, valamint a cég egyetlen részvényese, a TII tanácsadójaként dolgozott az ügyleten.

Permira
A Permira globális befektetési társaságként a további növekedésben támogatja a sikeres vállalkozásokat. Az 1985-ben alapított cég az összesen több mint 60 milliárd euró vagyont kezelő alapok számára nyújt tanácsadást, illetve hosszú távú többségi és kisebbségi befektetéseket hajt végre két alapvető eszközosztályban: a magántőke-befektetés, valamint a hitelnyújtás területén. A Permira magántőke-befektetési alap megközelítőleg 300 magántőke-befektetést hajtott végre négy olyan kulcsfontosságú területen, mint a technológiai, fogyasztói, egészségügyi, valamint a szolgáltatói szektor.

A Permira ezt megelőzően már 4,2 milliárd eurót helyezett ki 18 egészségügyi befektetésbe, ily módon járulva hozzá a világ leginnovatívabb, többek között speciális gyógyszerekkel, orvosi eszközökkel, stratégiai outsourcing platformokkal, valamint egészségügyi technológiával foglalkozó egészségügyi vállalkozásainak fejlődéséhez. Jelentősebb iparági befektetéseik között megtalálható a Neuraxpharm, Quotient Sciences, valamint az LSNE vállalat is.

A Permira16 irodájában több mint 450 embert foglalkoztat Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában. További információért látogasson el a www.permira.com oldalra, vagy kövessen minket LinkedIn-en vagy Twitter-en.

Kedrion
A Kedrion biotechnológiai vállalatként emberi vérplazma-alapú terápiás termékeket fejleszt, készít és forgalmaz, amelyek súlyos betegségek, rendellenességek és állapotok – mint például immunhiányos betegségek vagy véralvadási zavarok – kezelésére szolgálnak. A saját USA-beli plazmagyűjtő központjaiban történő vérplazma-gyűjtéstől az olasz, magyar, valamint észak-amerikai gyártóüzemekben zajló frakcionálásig és gyártásig bezárólag a vállalat teljesen integrált üzleti modellben működik.  A Kedrion központja az olasz Castelvecchio Pascoli-ban (Lucca) található; világszerte mintegy 2800 alkalmazottat foglalkoztat, és 100 országban működik kereskedelmi képviselete. További információért látogasson el a www.kedrion.com oldalra.

Bio Products Laboratory (BPL)
Az emberi vérplazma feldolgozásában sokéves tapasztalattal rendelkező BPL kiváló minőségű terápiás készítményeket forgalmaz, hogy megfeleljen az egészségügyi szakemberek, betegek és ügyfelek igényeinek világszerte. Az egyesült királyságbeli központ, amerikai (a New York államban található Durham-ben és a texasi Austinban található) leányvállalataival és a szintén az USA-ban működő plazmagyűjtő központjaival együtt elkötelezett az immunhiányos állapotok, véralvadási rendellenességek és fertőző betegségek kezelésére, valamint a sürgősségi ellátás során használt gyógyszerek előállítása iránt. A BPL a legújabb K+F, technológiai és gyártási módszerekbe fektet be, illetve folyamatos átalakításokat végez annak érdekében, hogy továbbra is hatékonyan szolgálhassa valamennyi partnerét. További információért látogasson el a http://www.bplgroup.com vagy a https://www.bpl-us.com oldalra.

A BPL két üzletággal rendelkezik: BPL Plasma és BPL Therapeutics. Az Egyesült Államokban austini (Texas) székhellyel működő BPL Plasma 28 központban gyűjti a donorok által adományozott vérplazmát. Az üzletág összesen több mint 900 alkalmazottat foglalkoztat a donorok szükségleteinek kielégítése, illetve a valamennyi központban egyenletesen magas színvonalú plazmagyűjtés céljából. Az emberi vérplazmagyűjtést az FDA és az MHRA egyaránt szabályozza, illetve a BPL Plasma az ipari irányelveket követi. A BPL Plasma plazmagyűjtő központjaiban képzett személyzet segíti a donorokat a plazmaadás során. Az összegyűjtött vérplazmát a BPL Therapeutics üzletág
Elstree-ben (Egyesült Királyság) található központjába szállítják. A plazma frakcionálása, finomítása és töltése mintegy 1000 termelésben, minőségbiztosításban, kutatás-fejlesztésben dolgozó, illetve kereskedelmi, ügyfélszolgálati és adminisztratív tevékenységben részt vevő alkalmazott munkájának eredménye. A BPL emberi vérplazmából előállított készítményei kereskedelmi forgalomban kaphatók az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban valamint a világ 30 további országában, a vállalat saját leányvállalataiból, valamint forgalmazó partnereiből álló hálózatban.További információért írjon a következő címre: [email protected]
error: Content is protected !!