Koronavírus: plazmából Covid-19 elleni gyógyszer

A COVID-19 világjárvány okozta súlyos egészségügyi veszélyhelyzet kezelése érdekében a Kedrion K + F részlege azonnal munkához látott, hogy lehetséges terápiákat fejlesszen ki a lehető leggyorsabban. Erőfeszítéseink középpontjában az ún. rekonvaleszcens vérplazma – a gyógyult betegek által adományozott antitestekben gazdag, patogén inaktivációs módszerekkel kinyert plazma –, illetve a gyógyult és a vírusra immunis betegek vérplazmájából kivont és ipari léptékben előállított immunglobulin áll.

A Kedrion Biopharma az alábbi cselekvési tervet állította össze a COVID-19 világjárvány által okozott súlyos egészségügyi veszélyhelyzet kezelésére.

Dr. Alessandro Gringeri, a Kedrion Biopharma kutatás-fejlesztésért felelős igazgatója nyilatkozatában kifejtette: "A múltban számos betegséget hasonló módon kezeltünk – nagyon magas, közel 90-95%-os arányú sikerrel. Ez arra ösztönözött bennünket, hogy erőforrásainkat és beruházásainkat rövid távon egy hiperimmun immunglobulin-koncentrátum mielőbbi előállítására összpontosítsuk, amely nagy mennyiségben tartalmaz specifikus, a SARS-COV-2 vírust semlegesítő antitesteket, és a súlyos tüneteket mutató betegekben enyhíteni tudja a betegséget, illetve a jövőben megakadályozhatja a tünetek kialakulását a COVID-19 fertőzéssel kórházban kezelt betegek, illetve nagy kockázatú betegek körében egyaránt.”

„A Kedrion-nál azonnal cselekedtünk, hiszen tudjuk: a plazma értékes biológiai eredetű anyag, amelynek biokémiai tulajdonságai és terápiás alkalmazási területei még jórészt nem ismertek, épp ezért óriási potenciál rejlik benne. Meggyőződésünk, hogy ebben az esetben akár felbecsülhetetlen értékű is lehet ”- fűzte hozzá Dr. Gringeri.

Ugyanezt a terápiát már sikeresen alkalmazták a túlélési arány javítása, illetve a kórházi kezelés idejének lerövidítése érdekében más koronavírusok – például a SARS és MERS – által okozott, de hasonlóan súlyos akut légzőszervi tünetegyüttest mutató betegek esetén.

Addig is, amíg a gyógyszer gyártása megkezdődhet, a hiperimmun rekonvaleszcens plazmával kezelt, kritikus állapotú COVID-19 fertőzött betegek vizsgálati eredményei néhány lombardiai kórházban rendkívül biztatók. Ezen esetekben a Kedrion Biopharma rövid időn belül bocsátott rendelkezésre és telepített olyan eszközöket, melyek vírusinaktiválás révén képesek a COVID-19 fertőzésből felgyógyult betegek plazmájának feldolgozására és lehetővé teszik a kritikus állapotú betegek számára a gyógyszer biztonságos beadását.

Olaszországban a mantova-i, padova-i és pisa-i vérellátó központok ingyenesen jutottak hozzá a szükséges berendezésekhez, valamint a 3200 egységnyi rekonvaleszcens plazmakészítmény előállításához szükséges anyagokhoz és eszközökhöz. Azok a központok, ahol a szükséges berendezések már rendelkezésre állnak, saját maguk gondoskodnak a plazma vírusinaktiválásához szükséges eszközökről. A pavia-i San Matteo Kórház Immunohematológiai és Transzfuziológiai Központja – több más, így például a mantovai és lodi központtal, valamint a padovai Egyetemi Kórházzal együttműködve – már egy kísérleti klinikai protokollt is kidolgozott.

Az ily módon előállított plazmával lehetővé válik a kritikus állapotú betegek kezelése is.

A rekonvaleszcens plazma – mely a járvány egyik fő fegyvere lehet a vírus ellen vívott harcban – jobb elérhetősége érdekében a Kedrion Biopharma az Olasz Vérellátó Szolgálat számára rendelkezésre bocsátja vírus-inaktivációs technológiáját és a további szükséges vizsgálatokat, beleértve a semlegesítést végző valamennyi specifikus antitest-titert.

A munkálatok a Kedrion Sant'Antimo-ban (Nápoly, Olaszország) található telephelyén is folynak, ahol a COVID-19 fertőzésből felépült betegek plazmájában azt vizsgálják, jelen vannak-e vérrel terjedő vírusok, valamint vegyszeres vírusinaktiválást végeznek.

A közeljövőben, amint a SARS-CoV-2 elleni antitest-titer teszt elérhetővé válik a vérellátó központokban, a COVID-19 vírussal fertőzött, de tünetmentes betegek plazmáját is felhasználhatjuk negatív PCR-szűrésre.További információért írjon a következő címre: [email protected]
error: Content is protected !!