Humanitárius terv a faktor-ellátottság esélyegyenlőségéért

2015. június 29-én Londonban találkoztak a Hemofília Világszövetség (World Federation of Hemophilia  – WFH) és az Olasz Nemzeti Vérközpont (Centro Nazionale Sangue – CNS) képviselői, hogy életre hívják a WISH projektet (World Federation of Hemophilia and Italian National Blood Centre for a Sustainable Supply of Hemophilia patients, azaz a Hemofília Világszövetség és az Olasz Nemzeti Vérközpont a hemofíliás páciensek fenntartható támogatásáért). Ez a humanitárius projekt hivatott csökkenteni a véralvadási faktorkoncentrátumokhoz való hozzáférési különbségeket az alacsony és magas jövedelmű országok között. A WISH projekt célja összesen 150 millió nemzetközi egységnyi VIII-as faktor non-profit alapon történő elosztása öt éves időtartam alatt, amelyet az olasz hemofíliás páciensek szükségletein felüli, olasz önkéntes véradók adományaiból, bérmunkában gyártottak.

A CNS és a WHF együttműködése közép-, és hosszútávon szeretné garantálni a célországok számára a termékellátást az olasz régiók és a részesedő országok közti speciális megállapodások keretein belül.

„Az olasz véradó rendszer, amely 1 millió 700 ezer önkéntes, ellenszolgáltatásban nem részesülő véradóval számolhat, a plazmafrakcionálás és a plazmaeredetű gyógyszerek terén önellátására törekszik“ – jelentette ki Dr. Giuliano Grazzini, a CNS igazgatója. „Ebben az összefüggésben azt szeretnénk, ha a Hemofília Világszövetséggel karöltve elfogadhatnánk a kihívást, hogy elősegítsük az etikus, átlátható és fenntartható projektfejlesztést, mely révén a páciensek igazságosabb alapon és könnyebb módón juthatnak a szükséges terápiákhoz a célországokban.“

Az elmúlt három évben 10 millió nemzetközi egységnyi véralvadási faktort adományoztak az olasz régiók Afganisztánnak, Albániának, Örményországnak, Egyiptomnak és Indiának, amely utat nyitott a WFH-val folytatott együttműködésből származó további lehetőségek előtt.

„A WISH projekt a bizonyíték arra, hogy globális szintű elkötelezettségre és szinergiára van szükség ahhoz, hogy egyre több termék elérhető legyen a fejlődő országokban“ – kommentálta Alain Weill, a Hemofília Világszövetség elnöke. „Ez pedig a humanitárius segítségnyújtást tervezhetőbbé, a kezeléseket pedig fenntarthatóbbá teszi. Teljes támogatásunk a Nemzeti Vérközponté, és elismerjük a hozzájárulásuk értékét a WFH céljának elérésében, amely szerint a világ bármely részén élő páciens számára szeretnének terápiát biztosítani.”

A WISH mindkét fél erőfeszítéséből létrejött kezdeményezés, amely hatékony választ kíván adni olyan páciensek terápiás szükségleteire, akik egyébként nem jutnának megfelelő kúrához. A Kedrion Biopharma, amely jelenleg az olasz régiókkal a plazmaeredetű gyógyszerek feldolgozásáról kötött megállapodások egyetlen tulajdonosa, elősegítette a megállapodás létrejöttét, fejlődését, valamint  közreműködött annak sikerében, átvállalván a törzskönyvezési és a célországokba való szállításból fakadó logisztikai költségeket, ezzel is értékes hozzájárulást adva a véralvadási faktor alapú terápiához való hozzáférhetőség kiterjesztésében világszerte.További információért írjon a következő címre: [email protected]
error: Content is protected !!