CURhE, Globális Szövetség az anyák és gyermekek egészségéért

A CURhE (Consortium for Universal Rh disease Elimination) globális szövetség, amelyet azért hoztak létre, hogy felszámolják az újszülöttkori/magzati hemolitikus betegséget (ÚHB). Ennek a betegségnek minden oldalát jól ismerjük már, a '70-es évektől kezdve pedig könnyen és kis költséggel megelőzhető. Ennek ellenére mégsem sikerül megelőzni, legalábbis nem mindenhol.

Körülbelül 50 évvel ezelőtt az ÚHB megelőzési módszerének kialakítása lehetővé tette, hogy rövid időn belül csak az Egyesült Államokban körülbelül 10.000 magzatot és újszülöttet mentsenek meg évente: a "modern gyógyászat valódi csodája". Noha Észak-Amerikában és Európában sikerült kiküszöbölni a tragédiát, a világ többi részén ma is pusztít a betegség: évente több mint 300.000 újszülött hal meg vagy szenved el borzalmas következményeket az ÚHB nyomán. Most három világhírű neonatológus-szakértő, Alvin Zipursky, egyetemi tanár, a Gyermekgyógyászati Kutatás Globális Program elnöke és tudományos igazgatója, Kórház a Beteg Gyermekekért, Toronto; Vinod K. Bhutani, gyermekgyógyász, egyetemi tanár, Stanford Egyetem, Kalifornia; és Giuseppe Buonocore, gyermekgyógyász, egyetemi tanár, Sienai Egyetem, Olaszország, létrehozott egy nemzetközi szövetséget kutatók, klinikai szakemberek, nem kormányzati szervek és ipari partnerek részvételével, abból a  célból, hogy változtasson a jelenlegi helyzeten.

A Kedrion Biopharma a kezdetektől fogva intenzíven támogatta és segítette a CURhE létrejöttét. A vállalat gyártja a világon legszélesebb körben ismert terápiát az ÚHB megelőzésére, és mindig is legfőbb előmozdítója volt ennek a konzorciumnak. A CURhE alapító tagjai között található továbbá a Stanford Egyetem Orvostudományi kara, Kalifornia; a Kórház a Beteg Gyermekekért, Toronto; és két másik meghatározó cég az orvostudományi területen: az újszerű terápiás és diagnosztikai termékekre specializálódott San Francisco-i Capnia,  valamint a dán Eldon Biologicals, amely gyorsan és egyszerűen használható eszközöket gyárt az Rh vércsoport meghatározására.

A CURhE  alakuló ülésére tavaly március 7-én került sor a kaliforniai Stanford Egyetemen. A konzorcium alapítói azért gyűltek össze, hogy kialakítsanak egy, a szektor két legnagyobb orvostudományi társasága, a Nemzetközi Szülészeti és Nőgyógyászati Szövetség (FIGO) és a Nemzetközi Gyermekorvos Társaság (IPA) által is elfogadott globális stratégiai tervet, illetve hogy meghatározzák az eljárási, működési rendhez és a forrásgyűjtéshez szükséges tevékenységeket. A rendezvényen a világ 16 országából érkező szülész vett részt, beleértve Indiát, Oroszországot és különböző afrikai országokat.További információért írjon a következő címre: [email protected]
error: Content is protected !!