Sürgősségi ellátás

A sürgősségi, más néven intenzív ellátás olyan szoros monitorozásra és kezelésre utal, amiben akut, életveszélyes betegség vagy sérülés, így például sokk, égési sérülés, baleset, összetett műtéti beavatkozás, szepszis vagy súlyos légzési problémák esetén részesül a beteg .  Általában intenzív osztályon vagy traumatológián történik ilyen ellátás.
Sürgősségi esetekben számos plazma-alapú terápiát alkalmaznak:

Humán albumin

Az albumin az emberi vérplazmában a legnagyobb mennyiségben található fehérje, az összes plazmaprotein mintegy a felét teszi ki.
Az albumin egy multifunkcionális fehérje,többféle biológiai funkcióval és hatással rendelkezik. Elsősorban a keringő vérmennyiség fenntartása céljából alkalmazzák csökkent keringési térfogatú (hypovolemiás), súlyosan beteg pácienseknél.
A humán albumin több mint 50 éve használatos az intenzív osztályokon terápiás szerként.

Antithrombin

Az antithrombin egy a véralvadási folyamatban fontos szerepet betöltő plazmaenzimet, a thrombint ínaktiváló plazmafehérje. Ennélfogva az antithrombin egy erős hatású antikoaguláns, és ezért a disseminált intravascularis coagulatioból (DIC) szepszis, többszörös trauma, súlyos égési sérülés, terhességi komplikációk, komoly műtéti beavatkozás stb. eredményeképpen kialakult szerzett antithrombin deficiencia kezelésére használják.
Az antithrombint veleszületett antithrombin deficienciában szenvedő betegek kezelésében is alkalmazzák a mélyvénás trombózis és a thromboembólia kialakulásának megelőzésére klinikai kockázatot jelentő helyzetekben (elsősorban műtét esetén vagy a szülés körüli időszakban), illetve indokolt esetben, heparinnal együtt, a mélyvénás trombózis vagy thromboembólia kialakulásának megelőzésére.

Prothrombin complex coagulatiós faktorok (PCC)

A PCC egy összetett humán plazma koagulációs faktor, amely vérzés kezelésére és vérzés perioperatív megelőzésére használható szerzett prothrombin deficiencia esetén olyan alkalmakkor, amikor a deficiencia gyors korrekciójára van szükség.
A PCC vérzés kezelésére és perioperatív profilaxisára bármely K vitamin függő coagulatiós faktor veleszületett deficienciája esetén alkalmazható olyankor, amikor nem érhető el tisztított, specifikus véralvadási faktor készítmény.

S/D plazma

Az S/D plazma egy kiváló biztonsági tulajdonsággal jellemezhető friss fagyasztott plazma (FFP). A kiváló biztonsági szint oka, hogy a plazma szolvens/detergens (oldószeres/felületakítv anyag) kezelésen ment keresztül annak érdekében, hogy sokféle vírust elöljenek, vagy inaktiváljanak.   A sürgősségi ellátásban alkalmazzák, ugyanolyan indikációk mellett, mint az FFP-t:

A coagulatiós faktorok kombinált deficienciája, mint például consumptios coagulopathiák (disseminált intravascularis coagulatio – DIC) vagy súlyos májelégtelenségből vagy nagy volumenű transzfúzióból eredő coagulopathia.
Szubsztitúciós terápia a coagulatiós faktorok deficienciája esetén, sürgősségi esetekben, amikor nem érhető el koncentrátum valamely speciális coagulatiós faktorhoz, így például az V-ös vagy a XI-es faktorhoz, illetve amikor nem lehet meghatározni a specifikus faktor deficienciát;
Fibrinolitikus aktivitás megszüntetésére, illetve az orális antikoagulánsok hatásának gyors felfüggesztésére olyan esetekben, amikor a K vitamin nem elegendő a májkárosodás kezelésében, valamint sürgősségi esetekben.

Hivatkozások
1.    Rita Garcia-Martinez. Albumin: Pathophysiologic Basis of Its Role in the Treatment of Cirrhosis and Its Complications. HEPATOLOGY, Month 2013
2.    Afshari A. Antithrombin III for critically ill patients (Review). The Cochrane Library 2009, Issue 2
3.    Sibylle A. Management of severe perioperative bleeding. Eur J Anaesthesiol 2013; 30:270–382
4.    Debora Lepri. Utilizzo clinico di plasma virus-inattivato. Recenti Progressi in Medicina, 104 2 (1), Marzo 2013