Anyák És Gyermekek Egészsége

Az anyák és gyermekek egészségének középpontjában a magzatok és újszülöttek hemolitikus betegsége, valamint a Hepatitis B vertikális (anyáról gyermekre történő) átvitele áll – e betegségek valós veszélyt hordoznak a magzat és az újszülött számára, amelyek legsúlyosabb formája akár halált is okozhat.

Ma már mindkét betegség könnyen megelőzhető az állapotos nők kockázatfeltáró vizsgálata, valamint adott esetben megfelelő megelőző kezelés révén.

Habár a hatékony és beavatkozást nem igénylő kezelés már rendelkezésre áll, ám a világ számos országában még ma is csak korlátozottan vagy egyáltalán nem lehet hozzájutni.

Újszülöttek hemolitikus betegsége (HDFN)

Az anya és a magzat Rh-összeférhetetlensége alloimmunizációval járhat, az anya szervezetéből az immunglobulin transzplacetáris úton átkerülhet a magzatba, ami magzati eritroblasztózishoz (HDFN) vezethet.

A magzati eritroblasztózis néven is ismert újszülöttek hemolitikus betegsége  akkor jelentkezik, amikor az anya és a születendő gyermek vércsoportja eltérő, és egymással összeférhetetlen. Elég, ha a várandósság alatt akár csak néhány vörösvérsejt átkerül a magzatból az anya vérkeringésébe a méhlepényen át, a nő szervezete „idegenként” fogja azonosítani, és azonnal antitesteket termel a megtámadásukra. Amennyiben ezek az antitestek visszajutnak a magzatba, elkezdik pusztítani annak vörösvérsejtjeit.

Mivel az antitestek képződéséhez idő kell, előfordulhat, hogy az első gyermeket még nem érinti komolyabban a probléma, de az anya immunrendszere érzékennyé válik az inkompatibilis vörösvérsejtekre, így a következő terhességek –  hasonló összeférhetetlenség esetén – már kifejezetten veszélyesek lehetnek.
A HDFN legsúlyosabb változata az az Rh-összeférhetetlenség, amelyben az anya vércsoportja Rh negatív, a magzaté Rh pozitív. Jóllehet a HDFN rendkívül súlyos is lehet, szerencsére ritka és megelőzhető.
Az anti-D antigén immunglobulinnal folytatott passzív immunizálás megakadályozza az Rh(D) negatív anyát abban, hogy érzékennyé váljon az Rh(D) pozitív vörösvérsejtekre.

Az anti-D szülés előtti profilaktikus alkalmazása jelentősen csökkentette a HDFN okozta halálesetek előfordulását. Az anti-D immunglobulin profilaktikus alkamazásának elterjedése ellenére az Rh-összeférhetetlenség okozta betegségeket és halálozást csak az utóbbi 50 évben sikerült mintegy 50%-kal visszaszorítani.

Hivatkozások:

  1. Visser et al. The continuing burden of Rh disease 50 years after the introduction of anti-Rh(D) immunoglobin prophylaxis: call to action. Am J Obstet Gynecol. 2019 Sep;221(3):227.
  2.  Liumbruno et al. The role of antenatal immunoprophylaxis in the prevention of maternal-foetal anti-Rh(D) alloimmunisation. Blood Transfus 2010; 8:8-16
  3.  Bowman JM. Controversies in Rh prophylaxis: who needs Rh immune globulin and when should it be given? Am J Obstet Gynecol 1985; 151: 289-94.
  4.  Clarke CA, Donohoe WTA, McConnell RB, et al. Further experimental studies on the prevention of Rh haemolytic disease. Br Med J 1963; 1: 979-84.

Hepatitis B vertikális (anyáról gyermekre történő) átvitele

A hepatitis B vírussal fertőzött nők átadhatják a fertőzést magzatuknak. A hepatitis B vírussal fokozottan fertőzött területeken – mint a Csendes-óceán nyugat része vagy Afrika – a teljes lakosság akár 20%-a is krónikusan fertőzött lehet. A perinatális, újszülöttkori és gyermekkori fertőzések az elsődleges okai annak, hogy a vírushordozók száma folyamatosan nő.

A krónikus hepatitis B vírusfertőzés akár évtizedeken keresztül is tünetmentes lehet, ám végül a cirrózis vagy a hepatocellularis carcinoma (HCC) miatt mégis halálos kimenetelű lehet. A vírus anyáról gyermekre történő átvitele nagymértékben növeli a HCC kialakulásának kockázatát. Következésképpen azokban az ázsiai és afrikai országokban, ahol a perinatális és kisgyermekkori fertőzés előfordulása gyakori, a cirrózist és a HCC-t – amelynek több mint fele hepatitis B vírusfertőzéshez köthető – a tíz leggyakoribb halálozási ok között találjuk. A gyermekkori krónikus fertőzés megelőzése már a kezdetektől fogva kulcsfontosságú szerepet tölt be a hepatitis B vírus immunizációs stratégiájában.

A hepatitis B vertikális átterjedésének visszaszorítására jelenleg ajánlott gyakorlat két alappillérét a születéskor vagy nem sokkal a születés után beadott hepatitis B oltás és vele egyidejűleg alkalmazott hepatitis B immunoglobulin (HBIG) jelenti. Egy jelenleg még kicsi, de folyamatosan növekvő adatbázis alapján valószínűsíthető, hogy az anyáknál a terhesség harmadik trimeszterében alkalmazott antivirális terápia – az újszülöttnek beadott oltás és HBIG mellett – szintén csökkentheti a hepatitis B vírus gyermekre történő átterjedését.

Hivatkozások:
Silverman, N, Glob. libr. women’s med.,ISSN: 1756-2228) 2008; DOI 10.3843/GLOWM.10181
Lee C., Gong Y., Brok J. et al. Effect of hepatitis B immunization in newborn infants of mothers positive for HBsAg: systematic review and meta-analysis, BMJ 2006;332:328-336
Beasley R.P. Rocks along the road to the control of HBV and HCC. Ann Epidemiology 2009;19:231-234
Red Book, current version 2018-2021
Guidelines For The Prevention, Care And Treatment Of Persons With Chronic Hepatitis B Infection, Who, March 2015